Begrippenlijst

Assemblage/

Blend:                        Wijn maken van meer dan één druivenras. Het doel van assembleren is dat de druivensoorten elkaar op een goede                                               manier aanvullen. Vooral in de gebieden rond de Middellandse zee wordt veel gebruik gemaakt van assemblages. Dit is                                       helaas niet altijd te zien op de etiketten.   

DOC:                          Denominazione di Origine Controllata – afgekort DOC en in het Nederlands “gecontroleerde benaming van oorsprong”                                           betekent – is een kwaliteitslabel in Italië dat moet instaan voor kwaliteitsborging van producten. Met name wijn, maar ook                                       kazen – zoals Pecorino en Parmezaanse kaas – en ham zoals Parmaham. Het is gemodelleerd naar de Franse AOC en                                       werd opgericht in 1963. Deze werd herzien in 1992 voor de naleving van gelijkwaardige EU -wetgeving betreffende                                               beschermde benaming van oorsprong.

DOCG:                       DOCG is de afkorting van Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Een keurmerk, sinds 1963, om de kwaliteit                                         van wijnen voor wijndrinkers herkenbaar te maken. DOCG wijnen zijn van een bijzonder hoge kwaliteit, het predicaat                                             van DOCG wordt zeer spaarzaam toegekend.

Fermentatie:              Een natuurlijk proces, waarbij de natuurlijke druivensuikers uit de most in de vorm van glucose en fructose worden                                                 omgezet in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door gistcellen, die zich op de schil van de druif                                                     bevinden.

Hoed:                         Een laag van schillen en pitten, die zich bovenop de most vormt tijdens het gistingsproces. Het is belangrijk voor de kleur                                      en de smaak van de wijn om de hoed regelmatig in contact te laten komen met de onderliggende most. Hierbij wordt de                                        hoed af en toe ondergedompeld of de most wordt over de hoed heen gegoten.

IGT:                            IGT is de afkorting voor Indicazione Geografica Tipica. De classificatie IGT is een soort tussencategorie bedoeld voor                                            nieuwe wijnen. Het gaat om Italiaanse wijnen die nog niet in aanmerking komen voor een traditionele classificatie. De                                            reden is dat de betreffende wijnboer bijvoorbeeld geen traditionele druiven gebruikt of bijzondere vinificatietechnieken                                            toepast. De classificatie geeft wel aan dat de wijn uit een specifieke Italiaanse regio komt. Zo moet de wijn voor minstens                                      85 procent afkomstig uit het geografische gebied waar zij de naam van dragen. Daarnaast garandeert het label IGT ook de                                    herkomst van de druiven.

Koolzuur:                   Koolzuur bij mousserende wijn; bij deze wijnsoort wordt er in de tweede vergisting suiker en gist toegevoegd, zodat het                                          vruchtensap opnieuw gaat gisten. Dan ontstaat er koolzuurgas, wanneer dit niet kan ontsnappen zorgt dat voor kleine                                            gasbelletjes in de wijn.

Lageren:                    Lageren is oorspronkelijk het op lagers (paren van lange, houten balken) in vaten te rijpen leggen van bepaalde etens- of                                      drinkwaren. Het dient voor (tijdelijke) opslag en om jonge producten tot een bepaalde smaakevolutie te laten komen. Bij                                        dranken en azijn wordt dit proces ook wel rijpen, ouderen of opvoeden genoemd. Wijnen worden opgeslagen in                                                      wijnkelders of bodega's, in eerste instantie veelal op traditionele wijze in eikenhouten vaten ('in het vat'). Tegenwoordig                                          komt het ook voor dat de lagering in grote roestvrijstalen (RVS) tanks plaatsvindt. Wanneer wijnen gebotteld zijn worden                                        deze, als de kwaliteit hierom vraagt, 'op fles' weggelegd om het proces van ouderen of rusten voort te zetten.

Monocépage:            is in veel talen een gebruikte term voor wijn die gemaakt is van één en dezelfde druif. Als een wijn een monocépage is,                                         wordt meestal op het etiket de naam van de druif vermeld. Zeer bekend zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en                                     Riesling voor wit en Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carmenère en Sangiovese voor rood.

Most:                          het vers gekneusde, maar nog niet vergiste sap van druiven.

Oxidatie:                    Wijn die in aanraking komt met lucht, dus zuurstof gaat oxideren. Dit kan heel snel gebeuren al bij de pluk, wanneer de                                         druiven beschadigd raken, ook in het vat of in de fles, maar ook als de wijn al geruime tijd afgesloten in de fles zit, kan er                                       door de poriën van de kurk zuurstof bijkomen. De wijn wordt dof en krijgt een vervlakking van de smaak, het wordt een                                         zuur sap, azijn. Oxidatie kan worden tegengegaan door de toevoeging van sulfiet.

Persen:                      Tijdens de persing van de druiven komen perssappen vrij van verschillende kwaliteit en verfijndheden die gescheiden                                           kunnen worden. Het is niet de bedoeling dat de pitten worden geplet, want die geven teveel bitters af. Bij witte wijn vindt                                       de persing plaats voor de fermentatie en bij rode wijn vindt de persing na de fermentatie plaats.

Refracometer:           Met de refractometer voor wijnbouwers wordt het suikergehalte in de druif en later de most bepaald en daarmee kan het                                       potentiële alcoholgehalte in wijn worden vastgesteld.

Tannine:                    Een chemische stof, die in de schil, de pitjes en de steel van de druif voorkomt. De tannine bindt eiwitten aan zich. Dit                                           zorgt er in je mond voor dat de wijn een droog gevoel kan veroorzaken. (In speeksel zitten namelijk  ook eiwitten)

Vino da tavola:          Onder de vino da tavola, in het Italiaans tafelwijn, vallen de meer eenvoudige wijnen. Er zijn geen regels vastgesteld voor                                     het produceren van een vino da tavola. Vaak zijn deze wijnen gemaakt van druiven uit verschillende gebieden uit Italië.                                         Overigens kan zo’n zgn. blend ook een prima wijn zijn, de naam vino da tavola zegt zeker niet alles.