Regio Toscane

Deze regio is een van de bekendste regio’s in Italië en wordt ook als één van de mooiste en meeste romantische gebieden van Europa gezien. Het heeft een rijke geschiedenis, met vele mooie oude Middeleeuwse steden en dorpen, prachtige uitzichten over de glooiende heuvels met de bekende cipressen, het landschap is zelfs zo betoverend dat er een boek is verfilmd: “Under the Tuscan sun”. Toscane is ook bekend als producent van vele pasta’s, een heerlijk klimaat en talloze wijngaarden.  

De bekendste wijnstreken zijn de Toscane streek, de Montalcino en de Montepulciano streek.

Er zijn ook een aantal bekende artiesten, die hun naam aan een wijnproductie verbinden of in het bezit zijn van een wijngaard in Toscana. Denk hierbij aan Andrea Boccelli en Sting.

De Chianti streek bevindt zich tussen de steden Florence en Siena en is misschien wel de beroemdste Toscaanse wijnstreek. De wijnproductie in deze streek is één van de belangrijkste economische activiteiten, naast het toerisme. De belangrijkste druif die hier groeit is de Sangiovese. Het is een kameleondruif, die in verschillende gedaantes kan voorkomen. Er kunnen droge en zoete wijnen van geproduceerd worden met verschillende smaakstijlen. Dit is afhankelijk van het proces waarmee de wijnen worden geproduceerd. De Chianti wijnen worden gemaakt van de Sangiovese-druif, maar ook vaak aangevuld met de Canaiolo-druif en de Colorino-druif.

De Montalcino streek ligt ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza in het natuurpark Val d’Orcia. Het dorpje Montalcino is omringd door vestingmuren in de Middeleeuwen herrezen. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Montalcino is zeer bekend vanwege de wijnen die hier worden geproduceerd, zoals de Brunello di Montalcino. Het is een wijn die nog volgens een oude formule bedacht door Ferruccio Biondi in 1888, gemaakt wordt. Kenmerkend van deze wijn is dat er alleen Sangiovese-druiven worden gebruikt.

De Montepulciano streek ligt in het Abruzzo-gebied tegen de grens met de regio Umbria. De druiven die in dit gebied groeien zijn de Montepulciano-druiven, die waarschijnlijk vernoemd is naar de stad. Dit is niet helemaal zeker, omdat de druif ook in andere regio’s voorkomt. De bekendste wijnen die uit deze regio komen zijn de Vino Nobile wijnen, die onder kenners zeer gewaardeerd worden. Het bijzondere van deze wijn is dat ze 2 à 3 jaar gerijpt worden op houten Franse vaten.

 

In de regio Toscane zijn ook veel boerenbedrijven gevestigd, die naast de productie van wijn graag gasten ontvangen op hun agriturismo. Dit zorgt uiteraard voor extra inkomsten, maar ook voor een beleving van de Toscaanse tradities die de eigenaren hun gasten graag mee willen geven. De producten en wijnen die op deze bedrijven worden geproduceerd zijn puur en vaak volgens oude, traditionele recepten bereid. De wijnen zijn vaak ook biologisch. Om een officieel certificaat hiervoor te ontvangen, moet alles gedurende de (wijnproductie) volledig op biologische wijze geschieden.