Emilia Romagna

Deze regio wordt ook wel “de buik van Italië” genoemd. Het dankt haar naam aan de vele culinaire specialiteiten, die in de verschillende steden van deze regio gemaakt worden. De welbekende Parmaham en de Parmezaanse kaas, de Mortadella uit Bologna, maar ook de bolognese saus uit Bologna. Ook het grootste voedselpretpark, FICO Eataly World ligt in deze regio, net buiten Bologna. Voor liefhebbers van lekker eten en drinken is deze regio een “droom”.

De regio heeft ook tal van oude Middeleeuwse steden en dorpjes, die de moeite van het bezoeken waard zijn en natuurlijk is er de bekende kust met de badplaatsen Rimini en Riccione.

Ook staat de regio natuurlijk bekend om de auto-industrie, met name Modena en Bologna, waar de grote namen als Ducati, Lamborghini, Ferrari en Maserati zijn geboren.

De wijnproductie  in Emilia Romagna gaat terug tot 7 eeuwen voor Christus en is daarmee een van de oudste wijnregio’s. De regio is een zeer vruchtbare vlakte die als een driehoek tussen de Po, de Adriatische kust en de Appenijnen ligt. De regio heeft een microklimaat: de wijngaarden op de heuvels liggen op het Noordoosten, waardoor ze geen invloed hebben van het klimaat uit het Zuiden. De wijnregio wordt in tweeën gedeeld, namelijk Emilia en Romagna. De wijnen die in Emilia worden geproduceerd zijn bijna nooit zwaar alcoholisch, maar licht en fris. Dit komt door het klimaat en de plek van de wijngaarden. Er is een sterke invloed van de Noordelijke winden, die over het vlakke land komen. Vooral in het voorjaar en in de winter is het er vaak koud en mistig. De bekendste wijn is natuurlijk de mousserende Lambrusco.

In Romagna worden de forsere wijnen gemaakt en wijnen van meer kwaliteit. Maar van oorsprong was in Romagna een systeem van wijnbouw dat de voorkeur gaf aan hoeveelheid, zodat er per hectare zoveel mogelijk wijnstokken werden geplant. Dit ging uiteraard ten koste van de kwaliteit van de druif, die hierdoor niet goed kan rijpen en hierdoor geen goede concentratie aan suiker bevat. Tegenwoordig zijn de wijnen uit deze regio wereldwijd steeds bekender en gewaardeerd. 

De Sangiovese wijnen komen uit dit gebied en zijn hiermee een goede concurrent voor de Toscaanse Sangiovese wijnen, die daar ook heel bekend zijn.

De meest bekende witte wijnen zijn de Albana Romagna wijnen, gemaakt van de Albana druif. De omgeving biedt de druif alle faciliteiten om tot volle rijpheid te komen, namelijk een rotsige en kalkige bodem, het Mediterraanse klimaat en een verkoelende bries vanaf de zee. De wijnen worden in meerdere variëteiten geproduceerd.

Ook de Pignoletto druif is een bekende druif en daarmee is de Colli Bolognesi Classico Pignoletto wijn een van de bekendste wijnen uit deze regio. De naam is afkomstig van een autochtone wijnstok en de Colli Bolognese, deze naam verwijst naar de heuvels die rondom Bologna liggen. Meestal wordt de Pignoletto in een licht mousserende versie aangeboden, maar de stille variant krijgt wordt ook steeds belangrijker.