Tijdens mijn bezoeken aan Toscane heb ik kennis gemaakt met Agriturismo Diacceroni. Een van oorsprong agrarisch bedrijf, waar de oude boerenwoning is omgebouwd tot een verblijfsaccommodatie. In de loop der jaren zijn er nog drie gebouwen bijgebouwd met appartementen, geheel in stijl met de rustieke Toscaanse traditie en in harmonie met het landschap. In de glooiende heuvels van Volterra, waarbij het uitzicht fantastisch is zijn ook nog vijf Glamping tenten geplaatst, een Bed & Breakfast en een Villa om van een mooie vakantie te kunnen genieten.

Er worden vele activiteiten georganiseerd, zoals wijnproeverijen, kookworkshops, olijfolieproeverijen, maar ook wandelingen in de natuur en paardrijtochten en -lessen, vanuit hun eigen manege. Dit allemaal onder begeleiding van de deskundige medewerkers.

Samen met de medewerkers vormen de eigenaren een grote warme familie en werken zij hard en met liefde om het de gasten naar de zin te maken en te zorgen voor de productie van meest biologische producten. Door het gebruik van zonnepanelen en van het gebruik van landbouwproducten, die niet schadelijk zijn voor het milieu zorgen zij voor het welzijn van de natuur en daarmee ook voor de mens. Ook werken zij volgens de traditionele Toscaanse methodes en worden de meeste producten met de hand bewerkt.

Op het landgoed in de Chianti streek zijn veel eigen wijngaarden, olijfbomen en fruitgaarden, maar ook eigen tarwevelden en in de vele velden zorgt de imker ook voor het welzijn van de vele bijen. De vruchten uit de verschillende gaarden worden met de hand geplukt en verwerkt binnen het bedrijf. De olijven worden na de pluk koud geperst in de eigen olijfpers, het fruit uit de vele bomen wordt in de keuken van het restaurant bereid tot zeer smaakvolle confituren, van de tarwe worden verschillende soorten bloem bereid en pasta’s ook volgens oude recepten en het langzame drogingsproces, die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Ook de druiven worden met de hand geplukt en na de oogst in september in de wijnkelders tot mooie en zeer smaakvolle wijnen bewerkt. Het overgrote deel van de druif die hier groeit is de Sangiovese druif, waar de rode Chianti wijnen van worden gemaakt. Maar ook de Ciliegiolo, Canaiolo, Colorino en de Merlot zorgen voor heerlijke blends, die Agriturismo Diacceroni produceert en verkoopt. Voor de witte wijnen wordt de Vermentino druif gebruikt, maar ook de Trebbiano en de Malvasia druiven. Diacceroni produceert een verscheidenheid aan witte, rode, rosé en mousserende wijnen.

Diacceroni is ook een samenwerkingsverband aangegaan met een wijnproducent uit de buurt. Dit jaar hebben drie van de vier wijnen die samen met hen zijn geproduceerd een prijs gewonnen, uitgereikt door de prestigieuze Bibenda 2021 gids van de Italiaanse Sommelier Foundation!

Ik wil je graag kennis laten maken een aantal van deze wijnen met een verhaal uit het assortiment.

Kijk in de winkel voor de verschillende wijnen en lees de beschrijving ook voor de wijn- en spijscombinatie.

 

Salute!