Recepten

Voor de kookliefhebbers die graag willen weten hoe je makkelijk verse pasta kunt maken, zonder dat je daar een pastamachine voor nodig hebt, hierbij het volgende recept:

Verse ravioli gevuld met spinazie en ricotta met een tomatensaus

Benodigd voor 4 personen ravioli:

  • 400 gram durum meel
  • 4 eieren
  • 300 gram verse spinazie
  • 150 gram ricotta
  • 1 teentje knoflook

Benodigd voor de tomatensaus:

  • 2 blikken gepelde tomaten
  • Grote ui
  • Verse basilicum
  • Zout en peper

Bereidingswijze van het deeg:

Zorg er allereerst voor dat het werkblad goed schoon is en strooi wat bloem over het werkblad. Maak 4 kleine "bergjes" van het meel van elk 100 gram. (dit werkt makkelijker voor als je het ei gaat toevoegen) Maak op de top van de berg een holletje, breek het ei en laat het in het holletje neerkomen. Haal van beneden naar boven van het bergje meel naar boven en meng dit met het ei, zodat het meel en het ei langzaam met elkaar worden vermengd. Op een gegeven moment plakt het goed aan elkaar en kun je het meel gaan kneden voor ongeveer 10 minuten. Zorg ervoor dat het meel een goede kneedbare en soepele bal vormt en wikkel deze in huishoudfolie en leg het deeg voor minimaal een uur te rusten in de koelkast. Dit doe je vervolgens nog drie keer.

Tijdens de rustpauze van het deeg kun je de tomatensaus bereiden:

Snipper de ui. Doe een beetje olijfolie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de blikken gepelde tomaten toe en prak deze fijn. Knip of snij de basilicum in kleine stukjes boven de pan en voeg wat zout en peper aan de saus toe. Laat de saus koken. Wanneer de saus kookt, zet je het vuur laag en laat je de saus nog minimaal een uur zachtjes pruttelen (wel af en toe doorroeren) om zo het meeste vocht eruit te laten koken.  

Intussen kun je ook de vulling bereiden:

Snipper de knoflook. Doe een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit de knoflook. Voeg de verse spinazie toe en roerbak het geheel. Als alle spinazie gebakken is, laat je het uitlekken in een vergiet. Doe de ricotta in een kom en meng de spinazie met de ricotta, totdat een stevige substantie ontstaat.

Deeg  vullen:

Wanneer het deeg is uitgerust, strooi je weer bloem over het werkblad. Nu kun je de deegballen uitrollen met een deegroller. Als je deze niet hebt, kun je het ook met een lege wijnfles doen, die je insmeert met bloem. Wanneer je het deeg goed hebt uitgerold tot een fijne plak, snij je hier vierkantjes uit van ongeveer 5 à 7 cm. Leg in het midden van elk vierkantje een klein bolletje van de ricotta/spinazie vulling en dek dit af met nog een vierkantje van het deeg. Zorg dat de vulling niet uit de zijkanten wegvloeit. Maak met een vork kleine inkepinkjes aan de randen van de ravioli.

Kook een pan met ruim water met zout naar keuze. Als het water is gekookt, laat je voorzichtig de ravioli in het water zakken. De pasta is klaar als deze boven komt drijven. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Om te controleren of de pasta gaar is, kun je er eentje uithalen en een stukje van het randje afhalen om te proeven. Als de pasta gaar is, giet je deze af in een vergiet. Serveer de ravioli op een bord met een klein schepje van de tomatensaus en strooi er een beetje geraspte (Parmezaanse) kaas overheen. Buon appetito! Lekker met een glaasje biologische Sangiovese e Merlot van Diacceroni.

WIJNKARAKTERISTIEKEN

 

Druivensoort: 90%Sangiovese en 10% Merlot

Kleur: Intens robijnrood

Bouquet: Een rijke wijn, met kersen en pruimen aroma, die je zal verleiden vanaf de eerste slok

Smaak : De Sangiovese druif zorgt voor de tannines, terwijl de Merlot druif zorgt voor de zachte smaak van de wijn

Alcohol: 13,5%

Spijs/wijn: Een perfecte combinatie bij voor- en hoofdgerechten van zowel vlees – als vegetarische gerechten met een goede bite, ook lekker bij droge salamiworst en oude kazen